تاثیر موسیقی بر حافظه؛ فواید موسیقی برای سلامت مغز

348 بازدید

در این مقاله درباره تاثیر موسیقی بر حافظه صحبت خواهیم کرد. به گفته دکتر میثم شکری ساز بدون شک یکی از مهمترین وجوه تمایز ما انسان‌ها با سایر جانداران، حافظه ماست. ما به کمک حافظه توانسته‌ایم هر روز پیشرفت کنیم. در نتیجه تقویت حافظه و افزایش قدرت یادگیری و یادآوری اطلاعات و داده‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. نتایج تحقیقات انجام شده به خوبی نشان داده که موسیقی فواید چشمگیری برای تقویت و سلامت حافظه دارد. در ادامه به صورت مفصل درباره تاثیر موسیقی بر حافظه و فواید آن برای سلامت مغز صحبت خواهیم کرد.

 

تاثیر موسیقی بر حافظه کوتاه مدت و بلند مدت

 

تحقیقات نشان می‌دهد که موسیقی قدرت بالایی در تحریک و تاثیرگذاری بر حافظه انسان دارد. این تاثیر در دو زمینه حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت بررسی شده است.

از نظر دکتر میثم شکری ساز درباره تاثیر موسیقی بر حافظه کوتاه مدت لازم به ذکر است که، موسیقی می‌تواند تاثیر مثبتی بر قدرت تمرکز و توجه فرد داشته باشد. گوش دادن به موسیقی، به مغز کمک می‌کند تا از پردازش اطلاعات غیرضروری خودداری کرده و اطلاعات مهم را در حافظه نگه دارد. همچنین، اثر آرامش‌ بخش و خوشایند موسیقی می‌تواند استرس و اضطراب را کاهش داده و فرد را در حالت ذهنی بهتری قرار دهد، که این نیز می‌تواند بهبود حافظه کوتاه مدت را به همراه داشته باشد.

درباره تاثیر موسیقی بر حافظه بلند مدت اما لازم به ذکر است که گوش دادن به موسیقی ممکن است خاطرات و اطلاعات قدیمی را فعال کند و باعث بازخوانی آن‌ها توسط مغز شده و خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. همچنین، شنیدن موسیقی باعث تحریک مناطق مغزی مرتبط با حافظه بلند مدت شده و در نتیجه یادآوری اطلاعات قبلی را ساده‌تر می‌کند.

به طور کلی، موسیقی می‌تواند به عنوان یک ابزار قدرتمند برای بهبود حافظه و عملکرد فرد به کار گرفته می‌شود. با این حال، تاثیر موسیقی بر حافظه ممکن است بین افراد متفاوت بوده و به عوامل مختلفی مانند سلایق شخصی، تجربه‌های قبلی و شرایط محیطی وابسته باشد.

تاثیر موسیقی بر یادگیری

 

تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز انسان

 

بر باور دکتر میثم شکری ساز مغز ما دارای قسمت‌های مختلفی است که هر کدام وظیفه خاصی را بر عهده دارند. نتایج تحقیقاتی که درباره تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز انجام شده، به خوبی نشان می‌دهد که در نوازندگان و موسیقی‌دانان چیره دست و ماهر، برخی از بخش‌های مغز بیشتر رشد کرده است. لذا این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز غیرقابل انکار است. برخی از تاثیرات یادگیری موسیقی بر مغز عبارتند از:

  • تاثیر یادگیری موسیقی بر بخش شنوایی مغز: این قسمت از مغز برای پردازش و تفسیر صداها و موسیقی استفاده می‌شود. شنیدن و یادگیری موسیقی باعث فعال شدن قشر شنوایی شده و اشخاص می‌توانند کوچکترین فرکانس‌ها را نیز درک کنند.
  • توسعه ساختار مغز: یادگیری موسیقی می‌تواند باعث توسعه ساختار قسمت‌های مختلف مغز از جمله قشر شنوایی و هیپوکامپ مغز شود. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که موسیقی‌خوانی و نواختن ساز منجر به افزایش حجم قشر شنوایی و تغییرات ساختاری در هیپوکامپ می‌گردد.
  • بهبود حافظه: یادگیری موسیقی و نواختن ساز موجب تقویت حافظه می‌شود. آموزش موسیقی منجر به افزایش توانایی‌های حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت شده و خطر ابتلا به آلزایمر را به شدت کاهش می‌دهد.
  • تقویت توانایی‌های شناختی: یادگیری موسیقی توانایی‌های شناختی را تقویت می‌کند. یادگیری موسیقی موجب بهبود بخش‌های توجه، تمرکز، تفکر خلاق و حل مسئله مغز شده و ذهن خلاقی را برای شما به همراه خواهد داشت.
  • افزایش هماهنگی مغزی: از نگاه دکتر میثم شکری ساز یکی دیگر از تاثیرات مهم یادگیری موسیقی بر مغز، تسهیل هماهنگی بین قسمت‌های مختلف مغز است. اشخاصی که ساز می‌نوازند، اصولا از هر دو نیمکره مغز خود استفاده می‌کنند و همین موضوع موجب افزایش هماهنگی بین قسمت‌های مختلف مغز می‌شود.
  • بهبود حالت‌های عاطفی: یادگیری و شنیدن موسیقی موجب تحریک حسی و عاطفی مغز می‌شود. ‌

 

تاثیر موسیقی بر یادگیری

 

به نظر دکتر میثم شکری ساز در خصوص تاثیر موسیقی بر یادگیری، لازم به ذکر است که اولا تاثیر موسیقی بر حافظه انکار ناپذیر است و همانطور که در بخش‌های قبل ذکر شد، موسیقی می‌تواند بر روی حافظه کوتاه مدت و بلند مدت تاثیر بسزایی داشته باشد. علاوه بر این، موسیقی باعث افزایش تمرکز و انگیزه در حین فرایند مطالعه می‌شود. همچنین موسیقی خستگی ناشی از مطالعه طولانی را کاهش می‌دهد و عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد. کاهش استرس و افزایش آرامش از جمله‌ی دیگر مزایای گوش دادن به موسیقی در حین یادگیری است. با این وجود، همچنان تحقیقات گسترده‌ای درباره تاثیر موسیقی بر یادگیری در حال انجام است و دانشمندان در حال مطالعه میان تاثیرگذاری موسیقی بر عملکرد مغز در فرایند یادگیری هستند.

تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز

 

تاثیر سبک ‌های مختلف موسیقی بر مغز

 

تاثیر موسیقی بر یادگیری کاملا واضح است. اما یکی از سوالات مهمی که در این زمینه وجود دارد، این است که سبک‌های مختلف موسیقی چه تاثیری بر عملکرد مغز و بهبود حافظه دارند. در ادامه سعی می‌کنیم به صورت مختصر درباره تاثیر موسیقی رپ، پاپ و موسیقی بی‌کلام بر روی عملکرد مغز صحبت کنیم.

 

تاثیر موسیقی رپ بر مغز

 

یکی از سبک‌های محبوب موسیقی که در بین جوانان طرفداران زیادی دارد، سبک رپ است. در خصوص تاثیر موسیقی رپ بر مغز لازم به ذکر است که موسیقی رپ به دلایل مختلفی می‌تواند برای بهبود عملکرد مغز مفید باشد. اولا موسیقی رپ با تمپو سریع و آهنگ پرانرژی خود موجب افزایش انرژی مغز می‌شود. علاوه بر این، گفتار سریع کلمات در این سبک از موسیقی موجب تحریک مغز و افزایش قدرت تمرکز می‌گردد. همچنین موسیقی رپ با استفاده از کلمات قوی و قابل تصور میزان خلاقیت و تصویرسازی شخص را بالا می‌برد.

 

تاثیر موسیقی پاپ بر مغز

 

با توجه به تحقیقات انجام شده، تاثیر موسیقی پاپ بر مغز نیز کاملا مشهود است. ملودی آرام و دلنشین موسیقی پاپ می‌تواند استرس و اضطراب را به شدت کاهش دهد. از طرفی استفاده از سازهای آکوستیک و الکترونیک در این سبک از موسیقی، باعث بهبود روحیه شخص می‌شود.

علاوه بر این، تحقیقات نشان داده که آهنگ‌های پاپی که دارای کلام انگیزشی، عاشقانه و آرامش بخش هستند، موجب ترشح دوپامین در مغز شده و شادی و نشاط و افزایش انگیزه را برای شخص به ارمغان می‌آورند.

این مطلب ادامه دارد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *