بررسی مهمترین نظریه های رفتار سازمانی

83 بازدید

به گفته دکتر میثم شکری ساز رفتار سازمانی، تمرکز بر نحوه تعامل افراد در یک سازمان دارد و همینطور سطح تعامل انسان ها را نیز مورد بررسی قرار می دهد. تحلیل رفتار اعضای سازمان گاه بسیار دشوار و حتی غیر ممکن است. انسان ها افکار و فرهنگ های مختلف دارند و این موضوع سبب می شود تا تحلیل رفتارها آسان نباشد. بنابراین نظریه هایی در این راستا ارائه شده که سبب هموارتر کردن مسیر می شود. مدیریت سازمانی می بایست بر اساس یک سری نکات مهم دنبال شده و همینطور عوامل موثر به بهبود سطح مدیریت نیز رعایت شود.

 

 

 

اهداف رفتار سازمانی چیست؟

در بررسی نظریه های رفتار سازمانی، تمرکز بر اساس انتخاب تیم مناسب برای یک سازمان است. در واقع مدیر در وهله اول باید بتواند افرادی را استخدام نماید که دقیقاً از عهده کار مورد نظر بر می آیند. یعنی اگر قرار به انجام کار تیمی است، می بایست روحیه شخص برای این کار ارزیابی شود. پس از انتخاب افراد، می بایست بررسی صورت بگیرد، که مدیر چطور باید با کارمندان خود برخورد داشته باشد. یعنی کنترل و هدایت سازمان به چه شکلی برنامه ریزی شود.

از دید دکتر میثم شکری ساز کنترل رفتار اعضای سازمان در همه مجموعه ها دیده می شود. در واقع حتی اگر مدیران برنامه ریزی در این راستا نداشته باشند، کارمندان خودشان آن را شکل می دهند. وقتی هدف اصلی سازمان شناخته شود، برنامه ریزی درستی صورت می گیرد و این موضوع سبب می شود تا بهترین نتایج فراهم شود. یکی از مهمترین اهداف مدیریت سازمانی کنترل رفتار کارکنان است. بررسی فرهنگ های مختلف هر یک از کارمندان سبب می شود تا تیم های قدرتمندی برای انجام کارهای تخصصی در نظر گرفته شوند. مدیریت سازمانی سبب پیش بینی بهتر شرایط در آینده می شود. در واقع وقتی مشخص شود کدام کارمندها پتانسیل بیشتری دارند، می توان برنامه ریزی بهتری بر روی عملکرد آنها داشت.

نظریه های رفتار سازمانی

نظریه های رفتار سازمانی

از نگاه دکتر میثم شکری ساز نظریه صدور فرمان از نکات مهم مدیریت سازمانی محسوب می شود. بسیاری از مدیران تاکید زیادی به نظریه صدور فرمان دارند. در این نظریه هدف، تغییر باورها، شیوه اندیشیدن و … است. در واقع اگر نتوان عادت ها را تغییر داد عملاً تغییری رخ نداده است. برای اجرای این نظریه در ابتدا می بایست یک نگرش خاص در شخص یا اعضای سازمان ایجاد شود. نیاز است تا تلقین درستی از نگرش وجود داشته باشد تا فرد به تغییرات جدید عادت کند. حال نگرش تلقین شده می بایست تایید و تشدید شود. چه خوب است تا تشدید نگرش در هنگام اجرا نیز صورت بگیرد و اثربخشی خاص خود را داشته باشد.

راه حل این روش این است که بر اساس موقعیت می بایست یک سری دستورات را به شخص صادر کرد. شیوه ای که باید بین دریافت دستور و پذیرش مسئولیت اجرا شود، نوعی سازش ایجاد می کند. دستور می بایست مبتنی بر قانون موقعیت باشد. از انجایی که موقعیت همیشه در حال تغییر است می بایست مسیر زنجیره ای شکلی از دستورات وجود داشته باشند تا تغییرات خاصی را فراهم سازند.

 

در بین نظریه های رفتار سازمانی، تئوری انگیزه های انسانی از موارد مهمی است که باید بررسی شوند. در این نظریه نیازهای فیزیولوژیک، سلامت، عشق، محبت و احترام و خودشکوفایی بسیار مهم هستند. جنبه انسانی سازمان نیز یک نظریه کاملاً جداگانه محسوب می شود. در واقع این نظریه بیشتر بر روی رفتارهای اشتباه انسان مثل تن پروری، ساده لوحی، جاه طلبی و … تأکید دارد.

 

نکات مهم مدیریت سازمانی

نظریه افراد مشهور در مورد رفتار سازمانی

بر باور دکتر میثم شکری ساز مدیریت، تصمیم گیری، رهبری و همینطور تفکر گروهی از مهمترین نظریه های رفتار سازمانی محسوب می شوند. البته هر یک از موارد یاد شده روش های خاص خود را دارند. مثلاً نظریه مدیریت علمی به واسطه فردریک تیلور ارائه شده است. در این نظریه، بهبود کارایی به بهترین شکل دنبال می شود و فرآیندهای کاری نیز بهینه سازی خواهند شد.

نظریه ای از هربرت سایمون در مورد عوامل موثر بر رفتار سازمانی وجود دارد که بیشتر تمرکز خود را بر روی روش های تصمیم گیری در سازمان ها گذاشته است. کورت لوین به بررسی نقش رهبری به منظور بهبود عملکرد و کنترل سازمان ها پرداخته است. ویکتور وروم نیز از محققانی است که توانسته بر روی نظریه انگیزش به طور حرفه ای کار کند و بهترین راهکارها را ارائه دهد.

 

منظور از مهارت های سه گانه مدیریت چیست؟

مهارت های سه گانه مدیریت بخشی از عوامل موثر بر رفتار سازمانی محسوب می شوند. در این علم، مهارت های فنی، انسانی و تصمیم گیری مدنظر هستند. مهارت فنی شامل دانش و تخصص فنی در راستای حوزه کاری مدیر است. یعنی یک مدیر پروژه می بایست دانش فنی لازم در راستای برنامه ریزی، کنترل هزینه ها و مدیریت زمان داشته باشد. مورد بعدی مهارت های انسانی است که به منظور ایجاد توانایی برقراری ارتباط موثر با افراد در نظر گرفته می شود. در این بخش توانایی مدیریت روابط بین اعضای سازمان بسیار پر اهمیت خواهد بود. مثلاً نوآوری، مذاکره، تفکر انتقادی و همینطور توانایی ارتباط با مشتریان از موارد مهم در این بخش خواهد بود.

مهارت تصمیم گیری یا ادراک در رفتارهای سازمانی، به تحلیل و بررسی وضعیت ها می پردازد. به این ترتیب ارزیابی تصمیمات به بهترین شکل صورت می گیرد. توانایی برنامه ریزی و مدیریت منابع به طور کلی یک راه حل بهینه برای کنترل ریسک های موجود خواهد بود.

 

عوامل موثر بر رفتار سازمانی

نکات مهم مدیریت سازمانی

از نظر دکتر میثم شکری ساز توسعه مهارت های تفکر در مورد واقعیت، ارزش ها و هدف زندگی بسیار تاثیرگذار است. در واقع در این بخش به مفاهیم بنیادی مثل عدالت، آزادی، شناخت، عقل و اندیشه و مهارت های تفکر و تحلیل اشاره می شود. توانایی تصمیم گیری می بایست بهبود یابد. بهبود توانایی تصمیم گیری و تفکر کریتیکال سبب می شود تا توانایی های لازم در مواجهه با موقعیت های پیچیده به خوبی صورت بگیرند.

دیدگاه فرهنگی و اجتماعی از نکات مهم مدیریت سازمانی محسوب می شود. با بررسی نظریات مختلف در مورد افراد، جامعه، فرهنگ و سیاست می توان دیدگاه های مختلف را در سریعترین زمان ممکن شناسایی کرد. این امر در نهایت کمک می کند تا سازمان به بهترین شکل به رشد برسد. بهبود روابط اجتماعی هرگز نباید بی ارزش شمرده شود. رفتارهایی که انسان ها در مورد عدالت و انصاف دارند، در نهایت می توانند روابط اجتماعی را بهبود بخشند و به بهترین شکل به رشد برسانند.

این مطلب ادامه دارد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *