هوش رقابتی در کسب و کار چه هدفی را دنبال می کند؟

238 بازدید

از دید دکتر میثم شکری ساز هوش رقابتی سبب افزایش توانایی رقابت سازمان ها با هم می شود. CI پروسه برنامه ریزی و مدیریت سازمان ها را بیشتر می کند. CI کمک می کند تا بتوانید یک سری اطلاعات مهم در مورد کسب و کارها به دست آورید و تجزیه و تحلیل بهتری در خصوص رقبای خود داشته باشید.

 

 

تعریف هوش رقابتی

به گفته دکتر میثم شکری ساز هوش رقابتی یک سیستم یا فرآیند است که موجب جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا و مشتریان می شود. از سوی دیگر این علم سبب رشد کسب و کارها شده و کمک می کند تا از روش های تجاری کارآمد در این راستا استفاده شود. کسب و کارها با این سیستم می توانند محیط های رقابتی را به خوبی شناسایی نمایند و چالش های ایجاد شده را بررسی کنند، یعنی نوعی مزیت رقابتی که در زمان بحران بسیار اثربخش است.

یکی از بخش های مهم این علم مربوط به گروه بندی سازمان هایی است که یک سری فعالیت های مشابه دارند. در واقع این علم کمک می کند تا تغییر و تحولات مربوط به هر یک از بخش های تجاری به طور دقیق مشخص شوند. از بخش های دیگر این علم مربوط به یک سری داده ها و اطلاعاتی است که از کل بازار جمع آوری می شود. این اطلاعات کمک می کنند تا بتوانید موقعیت کسب و کار خود را شناسایی کنید. همینطور فرصت های رشد نیز مشخص می شوند. مشکلات فعلی ارزیابی خواهند شد و شرایط برای پیش بینی مشکلاتی که قرار است در آینده با آن روبرو شوید نیز فراهم می شود.

به واسطه CI می توان به صورت دقیق به حرکات و تصمیمات رقبا در صنعت مورد نظر تمرکز کرد. در واقع هدف این است که همه فعالیت هایی که رقبا در بازار پشت سر می گذارند به طور دقیق پیگیری شوند. امکان مقایسه بین محصولات خود و محصولات رقبا نیز در اختیار شما قرار می گیرد.

هوش رقابتی در کسب و کار، به واسطه یک سری نرم افزارهای خاص صورت می گیرد و به فروشندگان کمک می کند تا بتوانند جذب مشتری داشته باشند. همینطور مدیریت بهینه اطلاعات نیز از مزایای این علم محسوب می شود.

هوش رقابتی در کسب و کار

انواع هوش رقابتی

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز هدف اصلی از انواع هوش رقابتی در کسب و کار، این است که درک درستی از بازار به دست آید و تصمیمات استراتژیک مطمئنی گرفته شود. این رویکرد سبب افزایش بازگشت سرمایه می شود. به منظور به دست آوردن این هدف دو نوع CI مدنظر قرار می گیرد:

1-    هوش تاکتیکی: معمولاً مقوله هوش تاکتیکی کوتاه مدت است و هدف اصلی آن تمرکز بر روی سهم بازار به منظور افزایش درآمد خواهد بود. یک سری تکنیک ها در این روش مطرح هستند که اگر به درستی مورد استفاده قرار بگیرند بسیار ارزشمند خواهند بود.

2-    هوش استراتژیک: سیستم هوش استراتژیک معمولاً بیشترین تمرکز خود را بر روی فرصت های کلیدی پیش روی قرار می دهند. به این ترتیب ریسک ها سریعتر شناخته می شوند و عملکرد دقیقتری دارند.

 

انواع هوش رقابتی

عملکرد CI

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز یک کسب و کار، در ابتدا تصویری از بازار به همراه همه جزئیات تهیه می کند. سپس شرایط برای اجرای انواع CI فراهم می شود. این رویکرد کمک می کند تا مشکلات و چالش ها قبل از وقوع، پیش بینی شوند و پاسخ دهی بهتری نسبت به این مشکلات صورت بگیرد. با وجود این علم، کسب و کارها می توانند در مورد برنامه های تجاری خود به نکات دقیقی دست یابند. یکی از مزایای CI بررسی مشتریان برای ارائه خدمات است. همینطور شرایطی فراهم است تا بازارهای مهم که کسب و کار مورد نظر می توانند در آنها فعالیت داشته باشند، شناسایی می شوند.

به طور کلی هدف هوش رقابتی در کسب و کار، کمک به تصمیم گیری آگاهانه تر بوده و عملکرد سازمانی را نیز بیشتر می کند. کشف و شناسایی خطرات و فرصت ها کمک می کنند تا جلوی اشتباهات گرفته شود. CI اجازه نمی دهد تصمیم اشتباه بگیرید و یا توسط رقبا غافلگیر شوید.  CI بررسی می کند که چه رویدادهایی سبب می شوند تا کسب و کار رقبا با اختلال روبرو شوند. یک سری فناوری های جدید نیز وجود دارند که کمک می کنند تا بررسی کنید چطور می توانید به برخی از فرضیات سرعت دهید. ماهیت این علم در هر سازمان بر اساس نوع و شرایط موجود آن متفاوت خواهد بود. مثلاً CI در سازمان های سیاسی و قانونی شامل یک سری اطلاعات می شود که در راستای تغییر قوانین مورد نیاز هستند. این اطلاعات می توانند بر سایر عملکردهای سازمان تاثیرگذار باشند.

 

 

 

رقابت صحیح و اصولی

 

CI از چه منابعی استفاده می کند؟

طبق نظر دکتر میثم شکری ساز پلتفرم های رسانه اجتماعی از مواردی است که مورد نیاز CI خواهند بود. در واقع نظرات مشتریان در پلتفرم های مختلف تجزیه و تحلیل می شوند. این امکان در اختیار کسب و کار مورد نظر قرار می گیرد تا محصولات خود را با سایر محصولات رقبا مقایسه نماید. سایت های رقبا به شما این امکان را می دهند تا محصولات و خدمات مورد نظر را تجزیه و تحلیل نمایید. همینطور یک سری دیدگاه های خاص در مورد کسب و کار در اختیار شما قرار می گیرد و سبب می شود تا اطلاعات به روز به اشتراک گذاشته شوند. یک سری گزارش های تحقیقاتی مشترک نیز وجود دارند که می توانند اعداد مرتبط به بازار را ارائه دهند. این گزارش ها می توانند یک نمای کلی از بازار و همینطور رقبای اصلی را مشخص کنند.

بررسی محصولات از مهمترین کاربرد هوش رقابتی در کسب و کار محسوب می شوند. اطلاعاتی که در این راستا در اختیار شما قرار می گیرد به شما کمک خواهد کرد تا مشتریان رقبا را بشناسید و با سلیقه آنها آشنا شوید. در واقع ارزیابی صورت می گیرد که مشتریان به چه چیزهایی تمایل ندارند. به این ترتیب می توانید نقاط قوت و ضعف رقبا را شناسایی کنید. شناسایی نقاط ضعف مهمترین مزیت رقابتی محسوب می شوند. حتما در مورد صفحات فرود و یا تست A/B اطلاعات زیادی به گوشتان رسیده است. تست های بازاریابی به شما این امکان را خواهند داد تا بتوانید دیدگاه موثری نسبت به برنامه های رقیبان خود به دست آورید. در واقع این منابع بر کمپین های رقبا نظارت دارند و به طور کلی بهترین عملکرد را در اختیار شما قرار می دهند.

این مطلب ادامه دارد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *