مقایسه خود با دیگران یکی از عادت های مخربی که ممکن است بسیاری از افراد با آن دست به گریبان باشند. به گفته دکتر میثم شکری ساز اگر این افراد نتوانند رفتار خود را کنار بگذارند ممکن است اتفاقات بسیار ناگواری برای آن ها به وجود بیاید. همچنین مقایسه کردن مداوم سبب می شود که اعتماد به نفس آن ها کاهش پیدا کرده و احساسات منفی بسیار زیادی را تجربه کنند. ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد پیش بیاید که چرا خودمان را با دیگران مقایسه می کنیم. در نظر داشته باشید که مقایسه کردن با دیگران یک آفت مهلک برای تمام انسان ها است.
از زمان های گذشته تاکنون مقایسه زندگی خود با دیگران وجود داشته است. انسان ها با توجه به شرایط زندگی خود این مقایسه را انجام می دادند. آگاه باشید که این مقایسه و این طرز تفکر هیچ سودی برای افراد در پی ندارد و می تواند سبب سرخوردگی آن ها نیز شود. این کار اگر به صورت مداوم انجام شود سبب عدم پیشرفت انسان ها می شود و آرامش درونی آن ها را نیز بر هم می زند. این کار سبب می شود که انسان ها نتوانند از داشته های زندگی خود لذت ببرند.
مقایسه خود با دیگران یک کار اشتباه
از نگاه دکتر میثم شکری ساز مقایسه خود با دیگران یک کار کاملاً اشتباه است. در نظر داشته باشید که مقایسه کردن خود با دیگران یک کار کاملاً غلط می باشد. البته این کار جزو رفتار های غیر ارادی نیز محسوب می شود. شما نمی توانید این رفتار را در کودکان مشاهده کنید زیرا کودکان هیچگونه حس رقابت و حسادتی ندارند و در نهایت راحتی به زندگی خود می پردازند اما وقتی بزرگ می شوند، در جامعه و خانواده یاد می گیرند که این مقایسه کردن را انجام دهند. بسیاری از افراد زمانی که وارد مدرسه می شوند مدام از سمت خانواده ها با دوستان خود از نظر انضباطی و درسی مقایسه می شوند. این رفتار به مرور زمان سبب می شود کودک نیز آن را فرا گرفته و خود را با دیگران به صورت مداوم مقایسه کند.
متاسفانه کودک یاد می گیرد که برای بهتر بودن باید خود را با دیگران مقایسه کند. این یک طرز فکر کاملاً اشتباه می باشد. اگر این رفتار جزو رفتار های نهادینه در انسان قرار گیرد می تواند سبب عدم پیشرفت او شود. همچنین می تواند افسردگی و سرخوردگی شدید را برای افراد در پی داشته و روابط اجتماعی آن ها را تا حدود بسیار زیادی محدود کند. همین طرز فکر می تواند آرامش و آسایش افراد را مختل سازد.
علت های مقایسه خود با دیگران
یکی از علت های بسیار مهم در مقایسه زندگی خود با دیگران، عدم اعتماد به نفس کافی می باشد. طبق نگاه دکتر میثم شکری ساز افرادی که اعتماد به نفس خوبی ندارند مدام خود را با دیگران مقایسه می کنند. این افراد مدام خود را نسبت به انسان های دیگر پایین تر می بینند و احساس گناه می کنند. به همین دلیل به مرور زمان دچار افسردگی و سرخوردگی می شوند. ذهنیت اشتباه یکی از علت های بسیار مهم در مقایسه خود با دیگران می باشد. در نظر داشته باشید که شکست در زندگی امری طبیعی است. این موضوع نباید سبب شود که افراد به دنبال پیدا کردن راه حلی برای مشکلات خود نباشند. این افراد می توانند به جلسات روان درمانی رفته و از مشاوران با تجربه در این زمینه کمک بگیرند.
همچنین می توانند با استفاده از روش هایی به افزایش اعتماد به نفس خود کمک زیادی کنند. باتوجه به صحبت های دکتر میثم شکری ساز مقایسه زندگی خود با دیگران یک کار بسیار اشتباه است و علت های زیادی سبب انجام این کار می شود. به عنوان مثال نداشتن روحیه انعطاف پذیری یکی از علت های دیگر در این زمینه است. بسیاری از افراد به دنبال تقلید کردن از دیگران هستند تا بتوانند به نتیجه مورد انتظار خود برسند اما این کار بسیار اشتباه و غلط است. این موضوع می تواند سبب مقایسه کردن زندگی خود با دیگران شده و نارضایتی شدیدی را برای افراد در پی داشته باشد. افرادی که این اخلاق را دارند ویژگی ها و توانایی های خود را نادیده می گیرند و به دنبال استفاده از روش هایی می باشند که افراد دیگر از آن برای رسیدن به موفقیت استفاده می کنند. در نظر داشته باشید که الگوبرداری و الهام گرفتن کار اشتباهی نیست اما اگر افراد در این زمینه افراط کنند می توانند در مسیر نادرست و غلط قرار بگیرند.
کمال گرایی افراطی یکی از علت های بسیار مهم مقایسه خود با دیگران
یکی از علت های مهم مقایسه خود با دیگران کمال گرایی افراطی می باشد. بسیاری از افراد به دنبال رسیدن به موفقیت های پی در پی هستند. افراد کمال گرا از هیچ چیزی راضی نیستند و همواره به دنبال بررسی جنبه های منفی می باشند. این افراد حس نارضایتی از داشته های خود دارند. به همین دلیل از دارایی های خود به هیچ عنوان لذت نمی برند. افراد کمال گرا خود را دوست ندارند و مدام در شخصیت خود دچار تغییرات اساسی می شوند.
تمام این موارد سبب می شوند تا افراد به صورت مداوم خود را با دیگران مقایسه کرده و از چیزی که دارند رضایت نداشته باشند. این ویژگی سبب می شود که افراد به مرور زمان کمال گرا شده و از هیچ چیز در زندگی خود راضی نباشد. همچنین می توانند بر روی افراد دیگر نیز تاثیر گذاشته و سبب به وجود آمدن یک جامعه بیمار و مریض شوند. پس اگر شما نیز این ویژگی ها را در خود مشاهده می کنید بهتر است در سریع ترین زمان ممکن به یک روان درمانگر مراجعه کرده و مشکل خود را با او در میان بگذارید. به این صورت می توانید با استفاده از روش های موجود دست از مقایسه کردن زندگی خود با دیگران برداشته و آرامش و آسایش را به مرور زمان برای خود به ارمغان بیاورید.
چگونه خود را با دیگران مقایسه نکنیم؟
از دید دکتر میثم شکری ساز بسیاری از افراد که درگیر این مشکل می شوند به دنبال راهکار هایی می باشند تا از این ویژگی منفی رهایی پیدا کنند. سوال بسیاری از افراد این است که چگونه خود را با دیگران مقایسه نکنیم و بتوانیم این ویژگی منفی را از خود دور نماییم. می توان گفت راهکار های اثربخش زیادی برای رهایی از مقایسه کردن زندگی خود با دیگران وجود دارند. اولین قدم برای رها شدن از این ویژگی منفی، فکر کردن به برتری های خودتان می باشد. بهتر است ذهن را مدام به سمت برتری ها و ویژگی های مثبت خود سوق دهید. هر چقدر حواسمان به دنبال نکات مثبت خودمان باشد و بر روی این نکات تمرکز کنیم می توانیم حس بهتری به دست بیاوریم.
به عنوان مثال اگر شما دارای روابط عمومی خوبی هستید بهتر است بر روی این موضوع تمرکز کنید و حسرت چیزهای نداشته خود را نخورید. زمانی که بر روی داشته های خود تمرکز می کنید ناخودآگاه اعتماد به نفس شما نیز افزایش پیدا می کند. اگر در کار و حرفه ای مشغول به کار هستید می توانید به مرور زمان در آن بسیار عالی عمل کرده و درخشان شوید.
شکرگزار بودن نیز یک روش بسیار عالی برای جلوگیری از مقایسه خود با دیگران
شما باید از چیز هایی که در زندگی دارید شکرگزار بوده و از آن ها خوشحال باشید. بهتر است این موضوع را هر روز به خود یادآوری کنید. بهتر است آن را به یک عادت تبدیل کرده و به صورت روزانه آن را در یک دفترچه شکرگزاری یادداشت کنید. هر چیزی که ممکن است شما را در دام مقایسه زندگی خود با دیگران بیندازد را محو کنید. به این صورت می توانید در برابر رفتار های منفی نیز قاطعانه عمل کرده و این ویژگی منفی را از خود دور کنید. سعی کنید که دیدن موفقیت دیگران شما را بر هم نریزد. در نظر داشته باشید که مقایسه کردن ظاهر زندگی دیگران با باطن زندگی خودتان کار بسیار اشتباهی است.
همین موضوع می تواند مشکلات بسیار زیادی را در زندگی شما به وجود بیاورد. بسیاری از افراد که به دنبال مقایسه خود با دیگران هستند همواره از مشکلات شخصیتی زیادی مانند افسردگی و ناکامی رنج می برند. بهتر است درون خود یک حس شادابی به وجود بیاورید و پیشرفت هایتان را در نظر بگیرید. بهترین روش، مقایسه کردن خودتان با خودتان است. بهتر است خودتان را با دیروزتان مقایسه کنید. به این صورت می توانید به مرور زمان پیشرفت کرده و از موفقیت هایتان لذت ببرید. هر چقدر شما در این مسیر رشد کنید می توانید پیشرفت های بیشتری نیز به دست بیاورید. این کار می تواند مهربانی و قدردانی را در شما افزایش دهد.
جمع بندی
مقایسه زندگی خود با دیگران پیامد های بدی دارد. هرچقدر شما به اهداف خود نزدیک تر شوید می توانید بر موانع دیگر غلبه کرده و کار های خوب بسیار زیادی انجام دهید. همین تاثیرات کوچک در زندگی می تواند شما را به فردی مفید در جامعه تبدیل کند. بهتر است از ابتدا خود را خسته نکنید. روز های ابتدایی از عادت های کوچک شروع نمایید. به عنوان مثال در روز چند دقیقه پیاده روی می تواند حال شما را بسیار خوب کند. به مرور زمان می توانید این کار را افزایش داده و آن را به یک کار لذت بخش و دائمی تبدیل کنید. نوشتن را فراموش نکنید. نوشتن می تواند شما را سریعتر به اهدافتان برساند.